Färger och mönster

Ragdollen är en maskad ras vilket betyder att pigmenten är temperaturkänsliga. Ragdollen utvecklar därför som mest färg där kroppen är som kallast. Dessa områden kallas för points och består av ansikte, öron, tassar, ben och svans. Kattungarna föds helt vita eftersom det är varmt och skönt i mammans mage, och börjar utveckla sina färger först när de tittat ut.

 

Ögon

Alla ragdolls har blå ögon. Det är det enda som på utställningar räknas som ett diskvalificerande fel om de inte har. Nyansen kan skifta från ljus till mörk, men riktigt djupt blå ögon är det som är önskvärt.

 

 

Varianter

Ragdollen finns i tre olika vitfläcksvarianter som kallas colorpoint, mitted och bicolor. Vitfläck betyder att dessa delarna på kroppen helt saknar pigment och förblir därför vita. En tecknad bild på dessa tre varianter kan ses till höger.

 • Colorpoint är en variant som inte har någon vitfläck alls, utan enbart maskning. Alla points är färgade och mörkare än kroppsfärgen
 • Mitted påminner om colorpointen, men ska ha vita tassar på både fram- och bakbenen (på bakbenen ända upp till hasen). Hakan ska vara helt vit och en vit strimma ska löpa från den via bröstet ända till undersidan av svansen. Vissa mitted-katter har även en liten vit bläs på nosryggen vilket är godkänt.
 • Bicolor är den tredje vitfläcksvarianten och kännetecknas främst av att den i sin maskfärg i ansiktet har ett upp-och-ner-vänt vitt V. Bröstet och magen ska vara vita, och det ska helst även benen vara. Kroppsfärgen är ljusare än pointsen och vita fläckar på ryggen är tillåtna.

Färger

De allra vanligaste är brun och blå. Här nedan listas alla färgernas namn tillsammans med en beskrivning efter av hur de ser ut. De fyra sköldpaddfärgerna kan av genetiska skäl endast honor ha.

 

 • Brun - mörkt brun, nästan svart
 • Blå - grå
 • Choklad - ljusare brun
 • Lila - ljusare grå
 • Röd - orange
 • Creme - ljusare orange
 • Brunsköldpadd - kombination av brunt och rött
 • Blåsköldpadd - kombination av blått och creme
 • Chokladsköldpadd - kombination av choklad och rött
 • Lilasköldpadd - kombination av lila och creme.

 

Tabbymönster

Alla ragdolls i alla varianter och färger kan också vara tabbymöstrade, det vill säga randiga i färgen. Ett karaktäriskt drag för dessa är även att de har en vit eyeliner runt ögat och ringar runt svansen. Mönstret kallas också för agouti.

 

EMS-kod

För att kunna beskriva katters utseende och ras på ett lätt sätt finns ett standardsätt inom FIFé för hur de ska skrivas. Detta kallas för kattens EMS-kod och finns utskrivet i stamtavlan.

Koden börjar med tre bokstäver för att beskriva vilken ras katten har. För ragdollen är dessa tre bokstäver enkelt och bra RAG. Därefter följer en bokstav för vilken färg katten har, följt av en siffra för vitfläcksvariant. Sist läggs det även till en extra siffra om katten är tabbymönstrad.

 

EMS-kod = Raskod + Färg + Vitfläcksvariant + Tabby

 

I tabellerna nedan visas de olika beteckningarna.

Färg

Beteckning

Brun

n

Blå

a

Choklad

b

Lila

c

Röd

d

Creme

e

Brunsköldpadd

f

Blåsköldpadd

g

Chokladsköldpadd

h

Lilasköldpadd

j

Vitfläck

Beteckning

Colourponit

Ingen

Bicolour

03

Mitted

04

Mönster

Beteckning

Tabby

21

Exempel EMS-kod

Brun colorpoint ragdoll: RAG n

Blåsköldpaddfärgad mitted: RAG g 04

Lilatabby bicolor: RAG c 03 21