Ragdollens historia

Historien bakom uppkomsten av Ragdollen är baserad på en blandning av berättelser och dokumenterad information och det är idag svårt att veta vilka delar som är sanning och vilka som är myter. Vissa delar är dock alla versioner överens om, och de börjar alla med en kvinna som hette Ann Baker.

Ann Baker var en dam som under 60-talet bodde i Kalifornien. Hennes granne, Merle Pennel, ägde en vit långhårig katt som hette Josephine. Josephine fick under sitt liv många kullar med halvvilda och livliga kattungar tillsammans med hanar som hon själv letade upp. Josephine blev en dag påkörd av en bil, men efter en tid var hon helt återställd igen. Hon fortsatte att bli dräktig, men enligt historierna hade något nu ändrats. Kattungarna hon fick blev orädda och sociala och följde med människorna vart de än gick. Ann Baker var övertygad om att Josephines gener hade blivit manipulerade under tiden hon var på sjukhuset efter olyckan. Vad som egentligen var orsaken till kattungarnas temperament vet vi inte.

Ann Baker lånade en birmaliknande hane av Mrs Pennel som hon parade med Josephine. Det resulterade i en hankattunge med brun mitted-teckning som hon döpte till Daddy Warbucks. Ann valde sedan att para Daddy Warbucks med sin mamma Josephine, och från det föddes honan Fugianna.

Ann använde sig även av ännu en av Mrs Pennels katter, en honkatt som kallades Buckwheat. Även hon var en av Josephines avkommor.

De är dessa fyra katterna, Josephine och hennes avkommor Daddy Warbucks, Fugianna och Buckwheat som ragdollkatterna härstammar ifrån. Värt att veta är att av dessa var det endast Daddy Warbucks och Fugianna som själva registrerades som ragdolls.

Ann fortsatte med sitt avelsarbete och kom att dela upp rasen i vad hon kallade light side och dark side. Dessa namn hade inget med katternas färger att göra, utan andra egenskaper och utseenden. Hon var övertygad om att båda sidorna behövdes för att få fram bra kattungar.

Under de första åren jobbade Ann Baker ensam under stamnamnet Raggedy Ann med att bredda och utveckla rasen. De första katterna som efter några år såldes hamnade hos Denny och Laura Dayton. De köpte en hona och en hane av Ann som de kallade Rosie och Buddy. Under den första tiden jobbade paret tillsammans med Ann Baker för att lyfta fram och uppmärksamma den nya rasen. De döpte sitt katteri till Blossom Time och arbetade hårt med att ställa ut sina katter och få rasen accepterad i de olika föreningarna. De grundade bland annat den första ragdollklubben, Ragdoll Fanciers Club (RFC), och Laura gav ut en bok om rasen.

Ann Baker var mer av en affärskvinna än en uppfödare. Hon insåg att den nya rasen skulle kunna säkra hennes ekonomi och startade därför upp ett eget företag. Hon tog patent på att kalla katter för Ragdolls och började sälja sina avelskatter i ett franchise-system. På så sätt skulle hon få pengar för varje kattunge som registrerades som en ragdoll. Hon hade hårda regler för hur uppfödarna skulle agera. En kvinna vid namn Blanche Herman, med stamnamnet Ragtime, var den första att ansluta sig till detta systemet.

Uppfödarna märkte dock snabbt att Ann Baker inte var den lättaste att arbeta med och började snart söka sig bort från henne och ansluta sig till paret Dayton och RFC istället.

Några uppfödare som vägrade följa Ann Baker lade istället grunden för rasen Ragamuffin.

Ann själv upptäckte också att det franchise-systemet blev för krävande och kostsamt och valde efter en tid att avveckla det.

RFC utvecklades senare till Ragdoll Fanciers Club International (RFCI) och det var arbetet som denna klubb la ner som fick ragdollen godkänd i de olika amerikanska förbunden.

Till Europa kom rasen runt 1981 och intresset för den mystiska rasen var då stort. 1991 importerade Maria Staaf den allra första ragdollen som kom att gå i avel, Such Fun Misty Knight, till Sverige. Två kastrerade ragdolls fanns redan i Sverige vid den tiden.

Rasen har vuxit snabbt, och är idag en av de allra populäraste raserna inom SVERAK.

Josephines kattungar

Daddy Warbucks

Ann Baker med Fugianna

Buckwheat

Denny och Laura Dayton med katterna Lovable och Floppy