Rasbeskrivning

Temperament

Ragdollen har fått sitt namn ifrån det engelska språket, där ordet ragdoll betyder trasdocka. Det är nämligen precis så den beter sig! När du lyfter upp en ragdoll i luften slappnar den av i alla muskler och blir helt lealös som en trasdocka. Den är väldigt tålmodig och brukar inte ha några problem med att bli runtburen av barn och vuxna. Ragdollen jämförs ofta med hunden på grund av sitt temperament.

 

Det är en lugn katt som helst inte motionerar, men är för den sakens skull långt ifrån tråkig! En ragdoll är nämligen otroligt sällskapssjuk och ska vara med och "hjälpa till" med allt som ska göras i hemmet, oavsett om det gäller matlagning, plantering av blommor eller titta på TV. Din ragdoll finns alltid i närheten och har koll på allt som händer. Däremot är ragdollen oftast ingen knäkatt, utan ligger hellre bredvid i närheten. Rasen är väldigt människokär och nyfiken och möter gärna gästerna i dörren när det ringer på.

 

Rasen är ofta väldigt matglad och sover gärna på rygg med benen spretandes åt alla håll.

Ragdollen är en golvkatt och hoppar helst inte så högt, men ligger som många andra katter högt upp på en klätterställning om det finns en tillräckligt enkel väg dit upp.

På grund av sin klumpighet och naiva godtrogenhet är ragdollen inte lämpad som utekatt. Den landar till skillnad från andra katter inte på fötterna om den ramlar, så det är också viktigt att näta in balkonger ordentligt om katten ska bo i en lägenhet.

 

Köper du en ragdoll får du en vän för livet som alltid är glad och städigt söker uppmärksamhet och kärlek. Ett hem med en ragdoll blir aldrig tråkigt!

Utseende

Ragdollen är en STOR och härlig ras med underbara blå ögon. Den finns i lite olika utföranden som du kan läsa om HÄR, men det finns många egenskaper som de alla innehar.

Ragdollen är en kraftig katt som ska ge ett bastant uttryck och ser rektangulär ut. Den ser ofta lite klumpig ut för på grund av att den går så brett isär med bakbenen. Det gör att den nästan ser ut att vagga fram, och är inte allt lika graciös som många andra kattraser kan vara.

 

Pälsen är medellång till lång, silkig och saknar underull. Det gör att när man klappar en ragdoll ska pälsen kännas kall. Bristen på underull gör att pälsen inte tovar sig lätt, och kräver därför knappt någon pälsvård alls.

Huvudet är mjukt kilformat och ska vara platt uppe mellan öronen. Pannan och kinderna är rundade och hakan är väl markerad. Nosryggen är rak med en lätt inåtböjning i övergången till pannan. Öronen är lätt framåtlutade och medelstora. De ska vara breda vid basen och rundade i toppen. Ögonen är stora och ovala och helst så djupt blå som möjligt.

 

Benen är kraftiga och medellånga och tassarna ska ha pälstofsar mellan trampdynorna. Svansen är lång och buskig.