Grundläggande skötsel

Foder

När ni får hem kattungen så servera den samma foder som den är van vid, som ni har fått med er och fått information om.

Hos oss är katterna vana att äta torr- och våtfoder från Royal Canin och våtfoder Applaws kitten.

Din kattunge ska ha fri tillgång på torrfoder och friskt vatten framme.

Väljer du att byta fodersort så tänk på att välja ett foder med hög andel kött eftersom katter är köttätare. Detta är viktigt.

När katten kastreras så gäller det att hålla koll på hullet så att katten inte blir överviktig.

Toalådan

Katter vill inte lämna sin avföring synlig, så en katt som är nöjd går automatiskt på lådan. Lagen säger att innekatter ska ha minst en låda på två katter, men detta är ett minimikrav. En mycket bättre regel att följa är att det ska finnas lika många lådor som katter, plus en extra. Har du två katter bör du alltså helst ha tre lådor.

De allra bästa kattlådorna är stora och öppna och innehåller fin, högkvalitativ, mjuk och klumpbildande sand. Kattungen är van vid sand från Ever Clean som är en riktigt bra kvalitéssand. Kattlådan ska tömmas både morgon och kväll och städas ur ordentligt med exempelvis såpa varje månad. De bör placeras lättåtkomliga för katten och finnas på flera olika ställen om hemmet är stort.

En av de allra vanligaste orsakerna till att en katt gör sina behov utanför lådan är att katten inte är nöjd med lådsituationen. Du som ägare bör i så fall se över den ordentligt

 

Pälsvård

Ragdollen behöver generellt väldigt lite pälsvård på grund av sin silkiga kvalitet. Det brukar räcka att kamma igenom pälsen ca en gång i veckan. Ibland kan tovor bildas och då oftast bakom öronen, vid armhålorna eller bak vid byxorna. Det är bäst att använda en stålkam och eventuellt en karda där pälsen är längre. Vänj katten tidigt vid att kamma den och gör den till en mysig stund att dela tillsammans. Enklast är när kattungen är trött och inte uppspelt och leksugen.

Vanligtvis behöver katter inte badas, men inför en utställning eller om den lyckats smutsa ner sig rejält kan det vara nödvändigt. Använd då ett schampo och ett balsam som är avsett för katt. De finns att köpa i djuraffären. Se till att få katten torr snabbt efteråt, antingen genom föning (om katten accepterar det) eller genom noggrann handdukstorkning, då katten snabbt blir nerkyld efter ett bad.

Tandvård

Kontrollera kattens tänder ofta och se till att de ser fina ut. Tandköttet ska vara ljusrosa och jämt i färgen. En röd rand längs tandfästet betyder inflammation. Undvik detta genom att borsta kattens tänder regelbundet, gärna ca en gång i veckan. Det kan göras med hjälp av en liten tandborste eller genom att linda en bit gasbinda kring fingret och gnida tänderna med. Tandkräm för katt finns i de flesta djuraffärer men är inte nödvändigt utan det räcker oftast med vanligt kranvatten. Det är den mekaniska rengöringen som gör störst nytta.

Har katten mycket beläggningar på tänderna är det troligtvis tandsten. Ibland måste en veterinär avlägsna det och då behöver katten vara sövd. Ta för vana att fråga veterinären vid den årliga vaccinationen om kattens tandstatus.

Temperatur

Det kan vara bra att några gånger när katten är frisk ta tempen på den. På så sätt kan du lätt veta om katten har feber eller ej om den skulle börja bli hängig. En vanlig, helst snabb, febertermometer för mätning i ändtarmen är det som används. En normal temperatur för katten brukar ligga mellan 38,0-39,0 grader.

Skulle din katt bli dålig och måste söka veterinärvård är det bra om du kan ta tempen på katten innan ni åker hemifrån. Katter har nämligen en tendens att drabbas av ”veterinärfeber”, vilket är ett påhittat uttryck för att kattens temperatur höjs av stressen som uppkommer hos veterinären.

Öron

Öronen och hörselgångarna ska vara rena och fina på katten. Väldigt smutsiga öron kan man försiktigt rengöra med en bomullspad. Använd ALDRIG öronpinnar ner i hörselgången på kattens öron.

Om katten kliar sig i öronen och skakar på huvudet ofta kan det vara på grund av en inflammation i hörselgångarna. Då brukar den också vara röd i örat.

Klor

Kattens klor kan snabbt bli väldigt långa om den lever inomhus. Dessa bör du därför klippa regelbundet åtminstone på framtassarna. Gör det till en vana att klippa klorna så kommer det gå lättare och lättare för varje gång. Pilla gärna ofta med kattens tassar när ni myser för att sakta vänja den beröringen. Klipp absolut inte i klons pulpa, det vill säga den röda delen närmast klofästet. Då blöder det rejält eftersom pulpan är kärlrik. Allra lättast är om man kan vara två som hjälps åt när klorna ska klippas.

Vaccination och årlig kontroll

Ta din katt till veterinären en gång om året för den årliga vaccinationen. Ta med stamtavlan och få det inskrivet där. Även innekatter är det viktigt att man vaccinerar regelbundet då virusen som orsakar kattsnuva kan följa med oss, våra kläder och skor, in i hemmet.

Be även veterinären göra en kontroll av katten. Detta gör de ofta utan att det kostar något extra och det är ett bra sätt att uppmärksamma något som ägaren lyckats missa.

Försäkring

En sjuk katt blir väldigt lätt en dyr katt. Människovården är i Sverige subventionerad, men det är inte djurens vård och priserna kan därför snabbt skjuta i höjden om något skulle hända.

Våra katter är alla försäkrade och vi ser gärna att du tar över försäkringen. Kattungen har också en försäkring för dolda fel när den lämnar oss.

Utrustning

Din katt behöver en del utrustning hemma. En transportbur behövs om du ska flytta katten, exempelvis vid ett veterinärbesök. Att låna en bur av någon kan fungera vid planerade förflyttningar, men om katten måste akut till veterinär så är det mycket bättre att ha en egen bur.

Katten behöver även en eller flera platser den kan få klösa på, annars kommer den att börja använda dina möbler istället. En katt som klöser gör det för att markera sitt område. De lämnar lukter efter sig på det sättet. Placera därför klöspinnen/brädan på en plats som katten ofta går förbi. En klöspelare som är undangömd i ett hörn finns det risk att katten inte bryr sig om, och väljer en annan plats istället. Köp gärna en hög klöspelare så att katten kan stå raklång på bakbenen och klösa.